Dag 11

Hej!

Idag har jag fått hämta flaskor, jag hämtade 15 backar vilket blir 360 flaskor allt som allt! Tog en liten stund att hämta men det fick kanon.

Imorgon ska jag försöka knäppa kort på när jag blåser, ni vill ju se det. Men jag kommer aldrig ihåg att ta upp kameran. Men jag ska verkligen försöka för nu har jag inte så mycket att knäppa kort på!

Snart ska vi smälta igen och den här smältan ska bli grön. Den vi har ju är blå, och det är mycket svårare att blåsa i tycker jag. Den blir kallare så mycket snabbare så man får vara mycket snabbare än vanligt, men det är svårt!

Nu ska jag lägga mig och titta på Dirty Dancing, bästa filmen genom tiderna :)

Dag 10

Hej!

Just nu sitter jag på bussen till Uppsala. Kommer till uppsala runt halv 6 tiden! Om jag ens överlever. Busschauffören kör som en tok :P Jag åkte ifrån Ramnäs kvart över tre. Det är en liten bit att pendla men jag gör det inte så ofta som tur är.

Idag har jag assisterat, öppnat formar, puntlat och satt in i kylugnen. Vi hade också ett evenemang där det var 7 stiliga herrar som kom in och Carl berättade om glaset. Det var även en av dom som prövade att blåsa, tycker det är så roligt att se.

Blev också grisen i säcken för dessa herrar då Lena och Carl blåser nånting som "publiken" inte vet vad det ska bli. Medan man blåser så får folket buda. Det tyckte jag var super roligt. Budningen blev på 350:- tror jag, och det blev en skål. Skålen är normalt värd ungefär 2000:- vilket kap man kan göra om man budar :)

Här kommer lite bilder på Lena och Carl när dom blåste skålen idag och på de saker jag har gjort under veckorna.


















dag 9

Hej på er!

Idag har jag prövat att blåsa i form, det gick inte så bra, men det är väldigt svårt att blåsa i form faktiskt. Du måste ställa biten rätt och snurra, samtidigt som du blåser i lite lite lite luft hela tiden. Men det kommer, man kan faktiskt inte lära sig allting på en gång. 

Fick också assistera på vinglas idag och det var ju inte så lätt i början heller. Det gäller att man vet hur mycket man ska ta upp varje gång och alltid hålla biten centrerad. man måste också veta när man ska komma med biten. Men övning ger färdighet och snart, väldigt snart så är jag där!

Såhär blev den blå smältan

 




Bilder


Här är vanliga loka flaskor som ligger i varmt vatten så etiketterna lossnar


Det här är glaset som vi smälte idag. Detta kommer bli blått glas imorgon!


Dag 7

Hej på er!

Idag har jag fått se hur det går till när man smälter ner återvunnet glas. Vanligtvis när man smälter ner återvunnet glas så är det vanliga lokaflaskor som man tar bort blanketten på och krossar i bitar. Sedan krossar man en blå flaska och tillsätter i lokaflaskorna. Detta gör man för att det ska bli klarglas! Men så gjorde vi inte idag. Det vi smälte idag ska bli blått glas, direkt i ugnen. Då undrar ni säkert hur det går till? Jaa ni.. Det går till precis på samma sätt, förutom att man tillsätter mer blått glas. När man lägger in glas i ugnen så höjer man temperaturen till 1270. Sen får det stå och mojsa till sig tills imorgon. Temperaturen på glaset när man blåster med återvunnet glas ligger på 1200 grader och med "vanligt" glas ligger den på 1125 grader ungefär. Det jag tycker är coolt med det här är att glaset blir blått direkt i ugnen utan att man behöver tillsätta färg. De ni! 

Dagarna här går snabbt och smidigt tycker jag. Det finns alltid saker att göra, även om det är att ta bort etiketter på flaskor, packa glas eller till och med riva papper, jaa vad som helst, så måste det göras! 

Imorgon ska vi blåsa med blått glas så det kommer jag ta bilder på och lägga upp så ni får se!

Nu blir det innebandy med grabbarna/gubbarna :)

Det går tyvärr inte att lägga upp bilder för tillfället så det får jag göra när jag kommer hem igen.




Dag 5

I Fredags var det min sista dag för veckan och det har verkligen gått fort. Fick göra fönsterkulor, det har gått riktigt bra den här veckan och jag har lärt mig glaset nu, känns tok bra! Har fått massa beröm och jag blev förvånad över mig själv när det har gått så bra trots att jag inte har blåst på 4 månader :)

Har flyttat in till min lägenhet nu också, sitter här själv nu. Här kommer bilder på lägenheten, får knäppa bättre kort senare och imorgon kommer bilder och text igen om praktiken!

Kram









Dag 4

Jahaja. Imorgon åker jag hem då! Dagarna har gått riktigt snabbt, nästan lite för snabbt faktiskt..

Idag har jag och Carl vart och gjort ärenden, från klockan 10.00-16.00 så det har vart en lång dag med spännande upplevelser. Eller det kanske inte är en upplevelse att sätta upp affisher? :) Det har jag aldrig tidigare gjort faktiskt. Sedan har vi vart och handlat grejer, hämtat grejer m.m hela dagen.

Jag har faktiskt inte tagit några bilder idag eftersom det var bara en "ärendedag" idag. Fanns inte så mycket att knäppa kort på!

Kom på julmarknaden på Lördag i Ramnäsglashytta och på andra ställen runt omkring som smedjor m.m. Det börjar en auktion klockan 14:00 i hyttan som kan vara spännande att se även fast man inte budar något.

Är ni intresserade av att se när jag blåser så skriv gärna en kommentar så knäpper jag kort på det. Skriv förresten vad ni vill att jag ska lägga upp kort på och om ni undrar något så tveka inte att fråga :)


Dag 3

Dagarna går riktigt fort nu! Det känns skönt att vara på hyttan och hålla sig sysselsatt en hel dag. Jag trivs jätte bra och det känns sjukt bra att ha fått börja blåsa igen, det här har jag väntat på i 4 månader och nu har jag kommit igång.

Återvunnet glas ska vara mycket segare än vad "vanligt" glas är, men jag märker ingen större skillnad. Tycker inte att det är svårare heller, eller jo, lite, jag märker på det här glaset att det kallnar mycket snabbare än det andra glaset, därför får man snabba på lite :)

Idag jag har suttit och gjort smycken för det mesta. Lena, min handledare slår sönder oljelampor, skålar, glas, m.m och sen får man sitta och limma ihop bitar beroende på hur man vill att smycket ska se ut. Sen smälter man ner det igen! Det blir faktiskt riktigt snyggt när man gör så!

Bilderna är ifrån idag och vad jag har hållt på med =) smyckena blir ju mycket snyggare sen när man har smält ihop det igen, då blir det inga kanter och sånt där :)






Dag 2

Dag två är avklarad och allt gick kanon. Pratade mest och lärde känna på lite på hur det är att vara där! Ramnäs glashytta startades för bara två år sedan så den är ganska ny, de håller på med återvunnet glas vilket jag tycker är super bra. Detta glas är segare och kallnar fortare än glas som smälts ner på mäng.

Denna hytta håller heller inte på med gasol eller andra kemikalier, utan dom tänker på miljön vilket gör dom unika i hela Sverige. Här känns det riktigt bra att vara. Om man gillar glas lika mycket som jag gör så är det glasklart att åka hit och besöka hyttan.

Detta är det jag har velat göra hela mitt liv, det känns så bra att jag har fått chansen att göra detta. En dröm som går i uppfyllelse :)

Såhär seg en ugn ut där allt smält glas ligger



Dag 1

Som ni ser! Dag ett är avklarad och allt har gått som smort :) Trivs jätte bra med Lena och Carl. Två roliga prickar det där som verkligen lever livet. Fick känna lite på glaset och det kändes bra. Miljön, folket och hyttan är helt perfekt för mig.

Har iaf bestämt mig att denna blogg kommer att vara mina dagar på ramnäs glashytta där jag förklarar om vad jag har gjort på dagarna och även massor med kort.. Ska göra en ny header och bara skriva om min praktik. Hoppas att ni som läser kommer att fortsätta läsa :)

Här är alltså början på mitt nya liv, ett nytt kapitel med spännande saker jag kommer att göra =)

Here we go

Bilder på hyttan












19 år

Jaha, nu är man ett steg närmare tant ;) plus att det är 1 år och 10 månader med min bay idag också :) Skriver mer imorgon om hur det har gått första dagen på praktiken :)

Önska mig lycka till<3


På väg

Hej!

Nu är jag påväg, äntligen. Jag, mamma och pappa sitter i bilen nu och är påväg först till Västerås och kika hur tåget och bussarna går och sen vart nånstans dom går ifrån så jag inte behöver irra runt där helt själv :P

Skriver mer när jag kommit upp om några timmar när jag har packat upp lite och så :)

Här kommer en bild på min dator :D


Nervös

Nu ligger jag här men en halvt sovande älskling breve mig. Jag är nervös och kan inte alls sova, klockan är snart ett och jag får bara mer och mer pirr i magen för varje sekund som går.

Till en början ska jag bo hos min handledare för min lägenhet ska renoveras lite, så jag ska bo där i en vecka innan jag flyttar in i min egna. Känns ändå rätt skönt att bo där så hinner man lära känna henne lite :)

Nu ska jag nog försöka sova lite för imorgon bär det av. Kommer sakna alla super mycket, men jag kommer ju hem, varje helg. Klarar mig inte utan mamma och pappa hur länge som helst, har förvarnat dom om att jag kommer ringa 30 ggr/dag i början, men det är ju inga problem :)

Det här kommer gå kanon. Skriver mer imorgon för nu måste jag verkligen försöka sova, vi får väl se hur det går.

Godnatt <3

Bärbar datorn

Jag sitter här med min mya dator, fick den i födelsedagspresent. En bärbar, helt perfekt. Fyller ju inte år idag med på måndag så jag fick den lite tidigare eftersom jag flyttar imorgon, herregud. Tiden har gått så himla fort, jag flyttar verkligen imorgon. Ska ändå bli riktigt roligt, även fast jag är hur nervös som helst. Men allt kommer gå kanon, det känner jag på mig.

Nu ska jag vara lite social med max stackarn som tycker att jag redan är fast vid datorn :P

PUSS

Ps. Martina, mina leggings är köpte på josefson josefin eller vad det heter. Dom är beställda :) ds

Telefonsamtal

Jag tycker jag inte gör annat än att sitta i telefonen nu dom senaste dagarna. Men nu är allt klart, lägenheten är iaf 39.5 kvm och det känns bra att jag inte fick en lite på 20 kvm :) Nu ska jag bara packa och ta ner tvätt så mamma hinner tvätta tills jag åker :) Det här kommer bli kanon :D

Sotaren

Godmorgon alla!

Jag klev upp för en halvtimme sedan efter att mamma har försökt att väcka mig 3 gånger med missyckades :P Sotaren kommer nämligen idag så jag skulle upp och öppna dörren, nu är dom här iaf och vilket liv dom för, haha... Det är två stycken här! Men nu är jag uppe iaf och det känns skönt, har massa saker att göra idag!

Plus att det är Fredag den 13 e idag, usch. Även fast det kanske inte är en oturs dag på riktigt så finns det ändå en oro i magen om att nånting faktiskt kan hända :P

Snart blir det frukost när sotarna har gått :)


Lady Gaga


Kiwi

Sitter och äter kiwi nu, det är ju så himla gott! Jag älskar verkligen frukt, alla frukter som går att äta. Men ananas är nog min favorit, helt klart :)

Nu är det inte långt kvar till flytten, känner att jag måste börja packa, eller iaf lägga ner kläder så mamma kan tvätta, men det är så svårt att veta vad man ska ha med sig. Kläder är ju prio ett men allt annat då? Usch, jag hatar att bli vuxen :P

Nu ska jag kika på efter tio där kenza, kissie och foki var med i morse :) sen ska jag kika på reprisen av grey's anathomy :) Missade ju det igår för max skulle spela match, ingen rolig match att kolla på då Hagunda kammade hem segern med hela 18-1.

PUSS


Dagens

Lägger upp en dagens outfit innan jag drar till bussen :)

Kofta, tunika, legging med dragkedjor :)




Ondag

Tänk vad mycket tid man spenderar i badrummet varje morgon och kväll ;)

Det här gör jag i mitt badrum


Onsdag

Goddagens!

Sitter med min vetekudde som alltid, det är så himla kallt här inne, USCH.. Har precis fixat lite grejer, fick jobba idag för max mamma, så jag har suttit med det en stund också ;) Inte helt fel att tjäna pengar på att leta telefonnummer på hitta.se :) Men det gick bra så nu är jag färdig med det..

Ska in till sjukhuset också och träffa M idag. Åker in med 14.10 bussen sen ska jag hem till max, hans pappa fyller år idag :) GRATTIS.. Sen ska vi vidare på innebandy match, skit tråkigt.. men jag får stå ut ;) det är kul när man väl är där iaf.. Missar dock Grey's anathomy och det gillas inte men det får jag titta på imorgon när jag kommit hem :)

Nu blir det andra avenyn :)

PUSS

Tisdag

Blir ingen gympa för mig idag eftersom jag fortfarande är jätte förkyld, känns som att det är viktigare att bli frisk tills på måndag, dagen med stort D!

Sitter här hemma nu och fryser super mycket, trots att pappa eldar för fullt. Usch usch! Sitter med vetekudde, tofflor och filt :) väntar på att mamma ska komma hem också så jag får krama om henne, jag har saknat henne av någon konstig anledning idag.

Så får det bli, nu tänkte jag iaf att jag skulle kika på andra avenyn på datorn, sen ska jag äta tårta när Åsa och hennes barn kommer och grattar mamma i efterskott :)

PUSS

Tisdag

Goddagens!

Lyckan håller i sig, nu har jag fixat en lägenhet också i Ramnäs :) Ska åka och titta på den på lördag och skriva på kontrakt :D tänk er att lilla jag ska flytta hemifrån :) kommer bli dunder.. Känns super bra att man inte behöver pendla för det tar 5 timmar om dagen om jag ska pendla och det är lite för mycket tid så jag har suttit i telefonen flera gånger idag och snackat med Leffe som har hand om lägenheterna. Det är en etta i "centrum" (det lilla centrum som finns), nyrenoverat badrum och dom ska måla om väggarna också nu tills jag kommer :) så dom frågade vad jag ville ha för färg, ljust eller mörkt? :P haha.. Jag valde ljust nu till vinterna :) det är alltid en lätt färg!

Ska bo hos min handledare (Lena) den första veckan innan jag får flytta in i lägenheten, så snälla mina handledare är :) dunder dunder.. det känns så sjukt bra att jag ska börja redan på måndag, har också önskat mig en bärbar dator av mamma och pappa i födelsedagspresent så jag kan få kontakt med omvärlden :)

Nu kommer en bild på min lunch, potatiskaka :D


Måndag

Hej på er!

Har inte uppdaterat nånting alls, fanns inte riktigt så mycket att skriva om :P Mamma fyllde år i Fredags så då var det full fart här hemma, i Lördags blev jag sjuk, såklart! Bara för att jag och max skulle gå ut på krogen för han hade spelfri helg så blir jag sjuk, ont i halsen och feber, men det är min vanliga otur :P Sen i Söndags fyllde syster år och då var vi där :) mysigt mysigt..

Jag vaknade 11.30 idag, typiskt. Men ändå skönt att få sova ut :) vaknade i natt av att brandbilarna stog vid bron utanför huset och hämtade vatten, det har ju brunnit i en lada och till och med i morse klockan 6 så var dom kvar och hämtade vatten. Hoppas bara inte den var anlagd som dom misstänker nu, blir så förbannad på sånt! Små skit ungar som inte har nått mer vettigt för sig än att gå och tända på en lada klockan 23 på en söndag kväll.

Idag ska jag åka in till stan med 15.10 bussen, ska hälsa på M på sjukhuset, hoppas du har blivit bättre<3 Jag älskar dig<3

Senare ska jag ha myskväll med Max i storvreta också, blir väl kika på film :) jag ska iaf ta ett lååååångt bad när jag kommer till honom :D

Käkade tacos till frukost/lunch också. Mums mums




Onsdag

ÄNTLIGEN ÄNTLIGEN ÄNTLIGEN!

JAG KOM IN PÅ SKOLAN, JAG HAR EN LÄRLINGSPLATS OCH JAG BÖRJAR REDAN DEN 16 NOVEMBER, PÅ MIN FÖDELSEDAG!

THIS IS THE HAPPIEST DAY OF MY LIFE<3 :D

Onsdag

Hej på er!

Ska snart iväg till konsum och handla socker och cocos. Ska nämligen baka cocostoppar till mammas födelsedag :) kakon.. Men jag ska inte baka förrän imorgon! haha..

Imorgon ska jag också till mitt kusinbarn som fyller år, hon ville så gärna att jag skulle komma så vad hade jag för val :P haha.. Ska in till stan sen också och åka till fulleröhandel och köpa present till min syster, det var väldigt längesen jag var där så det ska bli spännande att åka dit och kika igen :)

Nej nu måste jag cykla iväg innan jag tappar orkden helt igen :P haha..

VI HÖRS

Tisdag

Hej på er!

veckan är planerad helt in i minsta detalj, det är skön :) på fredag fyller mamma år, utgång på lördag och på söndag fyller syster år :) kanon helg blir det också.. tar inga risker att skriva ut vad dom ska få, det kanske faktiskt finns en liten chans att mamma och syster läser min blogg? hmm jaja..

Snackade med Martina idag, hon kom på en as bra idé, helt suverän vännen! Nu håller vi tummarna och hoppas att allt går bra med det. För det skulle vara super roligt om det gick :D

Sitter här med min vetekudde nu och väntar på att pappa ska komma hem, jag är hungrig. Sen blir det gympa, även fast jag börjar bli sjuk :P det är bara köra på endå det, finns ingen utväg :P

VI HÖRS

Jag vill tillbaka till Spanien nu på en gång, det är så fruktansvärt kallt här hemma med massa blåst och skit. USCH!


Måndag

Goddagens!

gårdagen blev helt lugnt, rörde inte på mig men än nödvändigt :P haha.. Det är skönt ibland det med :) Väntar just nu på lite viktiga samtal som jag hoppas kommer väldigt snart, spännande va? ;)

Sen ska jag åka in till stan och ha det mysigt med mitt hjärta :) ska nog försöka gå ut och gå idag också, det blir nog senare, det blåser så himla mycket ute nu så att man blåser bort nästan!

Nu har jag inget mer att skriva (bloggtorka)

Skriver mer när det har hänt lite istället ;)

PUSS

Söndag

Goddagens!

Igår blev det ingen utgång som sagt, hade myskväll med mig själv igår, kikade på 40 days and 40 nights igårhar sett den flera gånger men den är lika bra varje gång :P jaja.. var med mamma och pappa upp till kyrkogården igår också och tände lite ljus :) skönt med en promenix.

Idag ska jag bara ta det lugnt som alla andra dagar, älskling är ju i Umeå och spelar fjollbandy! hehe. Men nu ska jag nog äta lite lunch :D

RSS 2.0